(recept
si oblíbilo 28 návštěvníků)
BEZINKOVÝ SIRUP
Potřebné ingredience
BEZINKOVÝ SIRUP SUROVINY: Budeme potřebovat 70 až 90 květů černého bezu, 5 l vody převaříme a necháme vychladnout, 10 dkg kyseliny citronové.
Postup přípravy
Květy necháme 24 hodin namočené a občas promícháme. Scedíme přes dvojitou gázu nebo přes husté sítko.
Na 1 litr šťávy dáme 1 kg cukru krystal (já dávám méně). Zahřejeme a mícháme tak dlouho až se cukr rozpustí. Nakonec přidáme1 sáček kyseliny sorbové (2 g na dávku 5 litrů šťávy, která sirup konzervuje. Řádně promícháme, aby kyselina sorbová splynula se sirupem.
Naplníme do připravených lahví. Sirup vydrží celý rok ( u nás nevydrží, protože v sezóně bezinek se pije jen tento sirup), někdy se udělá nahoře špunt, který po otevření odstraníme. Skladujeme jako kompoty.
Stejně můžeme vyrobit sirup z lipového květu, mateřídoušky, máty peprné, meduňky. Je vhodný při nachlazení, horečkách, při onemocnění průdušek, odkašlávání.
Vyzkoušejte - je vynikající.
Na 1 litr šťávy dáme 1 kg cukru krystal (já dávám méně). Zahřejeme a mícháme tak dlouho až se cukr rozpustí. Nakonec přidáme1 sáček kyseliny sorbové (2 g na dávku 5 litrů šťávy, která sirup konzervuje. Řádně promícháme, aby kyselina sorbová splynula se sirupem.
Naplníme do připravených lahví. Sirup vydrží celý rok ( u nás nevydrží, protože v sezóně bezinek se pije jen tento sirup), někdy se udělá nahoře špunt, který po otevření odstraníme. Skladujeme jako kompoty.
Stejně můžeme vyrobit sirup z lipového květu, mateřídoušky, máty peprné, meduňky. Je vhodný při nachlazení, horečkách, při onemocnění průdušek, odkašlávání.
Vyzkoušejte - je vynikající.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
LenkaCh70
(upraveno)
4. 6. 2017, 14:23
Já dávám kyselinu CITRONOVOU k těm květům a nechám 24 hod louhovat. Pak scedím a na 1 litr šťávy 1 kg cukru, přivedu téměř k varu a leju do sklenic. Kyselina SORBOVÁ se může přidat, aby byla jistota, ale já nedávám, částečně konzervuje i ta kyselina citronová a nikdy se mi nezkazila ...
ewytka
(upraveno)
15. 6. 2013, 8:48
kyselina sorbová nebo citronová????
sympatie
(upraveno)
4. 6. 2017, 15:16
@ewytka
Obě, sorbová se dává až na konec, zabraňuje plesnivění.
latramvai
(upraveno)
18. 5. 2013, 13:07
Dobry den Reny,chci udelat tento sirup tak se chci zeptat ,to je opravdu 10dkg kyseliny citronove? dekuji